dissabte, 30 de gener del 2010

HOMENATGE A JOAN CARRANZA/ ELS VERITABLES HEROIS D´ASCÓ.


Ara que l´actual alcalde d´Ascó, ha estat aplaudit i recolzat per tota una colla de "bufons", i fins i tot diuen que és com un heroi.
Vull recordar i fer història d´un trio de personatges (Carranza, Biarnés i Redorat)que van fer una feina immensa per tal de defensar el seu poble i la seva terra.
Vam tenir l´honor de conéixer a Joan Carranza i crec que ells sí que van ser uns veritables herois a Ascó (anys 70 i 80), molt diferents d´aquests "herois" actuals de fira.
No vull escriure res més, només us afegeixo un article d´en Xavier G., escrit fa 12 anys i mig i tan actual com sempre. Crec que es just recordar a les persones senzilles que van ser personatges claus en la defensa de la seva terra (encara que els de sempre els deixin en l´anonimat), ells i no uns altres continuen sent els referents a Ascó i a les comarques de l´Ebre.

Joan Carranza i Balsebre (Ascó [Ribera d’Ebre], 1928 – Santa Coloma de Farners [la Selva], 1997), sastre de professió, home de riu i de bosc al seu Ebre natal i coautor amb Maria Font, de la Fatarella (Terra Alta), de nou fills, va ser el primer alcalde democràtic d’Ascó (19791983) i l’home que, des de 1974, amb altres veïns del poble que formaven el Consell Parroquial, sobretot amb el capellà Miquel Redorat, el cronista Carmel Biarnés i el pagés Ramon Tarragó– formaren el nucli local i comarcal d’un moviment original, genuí i inèdit encara aleshores, el moviment antinuclear, que aviat s’expandí arreu del país. Aquest abril fa dotze anys que va morir a Santa Coloma de Farners, en un exili autoimposat i decidit abans que comencés a funcionar la primera nuclear d’Ascó, el 1983. Els qui el vam conèixer i estimar no l’oblidem.

El 2 d’abril de 1997 vam enterrar Joan Carranza a Santa Coloma de Farners. Havia arribat a la capital de la Selva amb la seva nombrosa família el 13 de juny de 1983, quan al poble on vivien, Ascó –que a partir de llavors seria conegut, fatídicament, per les centrals nuclears–, hi començaven a espetegar els neutrons dins la caldera atòmica. Ja feia deu anys que, gairebé en solitari, havia començat una tenaç, heroica i desigual oposició a la implantació d’aquestes grans unitats de producció de quilowatts nuclears. A mesura que passaren els anys, i amb ells el calvari burocràtic a què fou sotmès, justament per no fer possible la realització del seu somni (viure sense nuclears), Joan i Maria, amb la seva tropa filial de «carranzets», van acordar fugir d’Ascó abans que la màquina nuclear es posés en moviment.

Havien lluitat àrduament per impedirho en uns anys inicials en què, excepte els qui havien programat aquell tipus d’energia, pràcticament ningú, o molt pocs, sabien les conseqüències d’aquella implantació. Era una decisió d’alta volada (dels governs espanyol i dels EUA –i de llurs exèrcits–, d’acord amb la banca i les grans empreses) contra la qual la petita comunitat rural d’Ascó no hi podia fer res si no tenia reforços exteriors.

Des dels anys incials d’aquell combat per la vida, per la terra i per la gent que fou l’acció popular per impedir l’assentament de la producció nuclear a Catalunya a gran escala (quatre reactors entre Ascó i Vandellòs [Baix Camp] ), un dels grans objectius vitals de Joan Carranza –a més de treballar fort per tirar endavant la nombrosa descendència– fou remenar cel i terra a la recerca d’aquells «reforços exteriors» que poguessin, volguessin i sabessin donarli aquell gran cop de mà que la gent d’Ascó i la Ribera d’Ebre necessitaven per enfrontarse al Goliat centralista, devorador i sense pietat, que es projectava sobre el suau meandre que l’Ebre fa al tossal d’Andisc, poc abans de passar per davant del poble.

Amb els ulls apassionats de la meva adolescència, jo havia vist encara verge —els anys 1969, 1970 i 1971—, aquella torta fluvial tan elegant, clapats els marges d’oliveres més que centenàries que jo veia com una pregària que pacificava l’atzur. Vaig entrar en contacte amb aquell curiós tripartit d’Ascó (Carranza, Biarnés i Redorat), que es representaven a si mateixos amb la voluntat general, entusiasta i humaníssima de «tirar endavant el poble», i, amb ells, vaig tractar les seves i altres famílies, tot un conjunt de gent que se’m presentaven i a qui jo escoltava com si no s’haguessin mogut, gairebé, d’un retaule agroforestal i fluvial de ressons medievals.

«LO PROBLEMA»
A finals de 1974, la meva relació amb Carranza es reforçà. Havia aparegut «lo problema», que no era altre que els buldòzers que ja havien començat a fer saltar pels aires les oliveres i bancals que jo havia contemplat extasiat prop del revolt d’Andisc. El terrabastall ocular, estètic i sentimental va ser enorme. FECSA (Fuerzas Eléctricas de Cataluña, SA) i tota la maquinària ministerial i administrativa franquista s’havia posat en marxa, tot aprofitant, naturalment, els últims anys dictatorials, l’analfabetisme energètic d’unes poblacions educades en el creixement industrial continuat i, igualment, la situació geogràfica i d’aïllament social i cultural de les perifèries agràries.

Calia trobar, urgentment, aquells «reforços exteriors». Joan Carranza ja havia entrat en contacte amb el sociòleg navarrès Mario Gaviria, gràcies a un article sobre el que suposaria la nuclearització a l’Estat espanyol, publicat a la revista Triunfo, i aquella relació inicial el va conduir a dues d’altres, la de l’enginyer murcià Pedro Costa Morata i la de l’economista basc José Allende, tots els quals, pioners de la crítica al programa nuclear del franquisme «desarrollista», van posarse al servei de l’oposició inicial que sorgia, entre incerteses i vacil·lacions, a Ascó.

Recordo perfectament, el gener o febrer de 975 –tot just retornat d’una llarga estada a París–, una reunió que la tropa antinuclear de la Ribera d’Ebre va convocar a la rectoria del Masroig (Priorat), a la qual vaig ser convidat i que, certament, em serví per fer-me càrrec de la gravetat existencial a la qual s’enfrontaven aquells homes de déu que gosaven aixecar la veu camperola davant tota la lluminària elècrica que estava disposada a engegar FECSA amb tot l’acompanyament estatal.

Aquells rostres encara sembla que els vegi avui: Joan Carranza –llarga barba, cigarret al llavi–, Miquel Redorat –pipa nerviosa entre les mans–, Carmel Biarnés –cronista de tot l’afer, amb aquells ulls fets dels últims moriscos–, oan Rebull –sacerdot, sociòleg, agitador de la joventut rural, de l’Ametlla de Mar als quatre vents de l’Ebre–, mossèn Josep M. Sáez –baixat de Miranda de Ebro a Miravet–, i, mossèn Joan Massip –el meu guia geogràfic, home que també ho donà tot—; tots aquests rostres parlaven per si sols i eren la viva estampa, llavors que estava a punt de superar-se la clandestinitat a què havien estat sotmesos els partits polítics, de la nova clandestinitat social que inauguraven tots aquells que estaven disposats a enfrontarse a la «raó» d’Estat i d’unes grans empreses, l’única raó de les quals era enriquir-se tot arruinant la diversitat de la terra i dels pobles.

ELS REFORÇOS EXTERIORS
Els papers saltaven d’unes mans a les altres (informes oficials, cartes dels mil registres administratius rebuts i que s’havien de contestar, comunicats a la premsa, retalls de diaris, etc.) i jo els vaig proposar que tot allò s’havia de fer conèixer, i així va ser com vaig publicar un any després, el 1976, l’opuscle Un any de lluita contra les centrals nuclears a les comarques de l’Ebre, gràcies a l’ajut de la Fundació Jaume Bofill, de Barcelona, i de la persona que m’hi havia conduït, en Lluís M. Sunyer, un autèntic militant de la democràcia, la catalanitat i el socialisme.

Aquell curiós tripartit d’Ascó (Carranza, Biarnés, Redorat) començà a ser conegut arreu i els «reforços exteriors» començaren a arribar: els de la premsa crítica (Santiago Vilanova, Jaume Reixach, Josep Català, Xavier Borràs, Josep Gonell, Joaquim Roglan, Joaquim Ibarz, Dario Vidal, els del grup aragonès Andalán, etc.); els del món de la ciència, la tècnica i les universitats (Josep Puig, Joaquim Coromines, Juan Santiago Muñoz, José Manuel Naredo, Antoni i Joan Martínez Alier, Eduard Rodríguez i Farré, Antoni Lloret, Pere Carbonell, etc.); els del món ecologista, antinuclear i pacifista (Joan Serrasolses, Antoni Montserrat, Vicenç Fisas, Enric Tello, Pepe Beunza, etc.), o, els del món jurídic (Pere Comas, Alejandro Nieto…).

Amb la Marxa de la Llibertat i el Congrés de Cultura Catalana (19761977) es van armar manifestacions i xarangues al carrer i la qüestió nuclear entrà, com es diu ara, en l’«agenda social» i política –amb articles, llibres, congressos i programes–; però els qui n’havien de treure les castanyes del foc, amb la maleïda burocràcia, eren els d’Ascó amb el suport d’aquells benvinguts «reforços exteriors».

Aquells anys, com els meus companys als altres diaris de Barcelona (Vilanova, Reixach i Català), les visistes a Ascó eren, com aquell qui diu, d’«obligat compliment». Sempre hi havia alguna novetat: apareixien esquerdes al mur de contenció del reactor; un altre dia, el sòl argilós on s’instal·lava la central atòmica –fet de margues guixenques– s’elevava (mostrant, potser, el sentit tàntric de l’energia nuclear); després podies saber, pels mateixos treballadors, que l’organització laboral i la cura en els materials eren molt deficients; un altre moment (gener de 1980, mentre Ascó estava de festes per sant Antoni) entrava de matinada, en secret i fortament protegit, l’urani a la central, i així ad infinitum.

EL COMBAT CONTRA EL PODER
Les bíblíques barbes de Carranza començaven a emblanquinar-se i els seus continuats cigalons i cigarrets eren els signes d’una situació insuportable. El seu taller de confecció, amb la dona i els fills participant al pecuni familiar, era un bull d’agitació on es barrejaven el catric-catrac de les màquines amb les santes i irades paraules d’aquell Khomeyni de l’Ebre –hereu del primer islam foragitat–, que clamava contra els invasors elèctrics de les capitals. A mesura que el transfranquisme (1976-1979) avançava, es refermava la decisió estratègica, presa a finals dels anys seixanta, de nuclearitzar Catalunya i el conjunt de l’Estat, i res no hi pogueren fer les nombroses argumentacions –polítiques, sanitàries, ecològiques, econòmiques i tecnològiques– aportades en contra en les múltiples manifestacions, textos i accions legals de defensa.

L’arribada del pujolisme a la Generalitat (abril de 1980) va ser l’estocada definitiva que glorificava, amb l’aval electoral d’una majoria que votava pensant que defensava Catalunya, aquella decisió estratègica que tantes conseqüències ha portat i porta al nostre país. A l’endemig hi hagué l’accident d’Harrisburg (Three Mile Island), el març de 1979, i es preparava la Marxa Antinuclear arreu de Catalunya (agost de 1980). Carranza ja era alcalde d’Ascó (abril de 1979) amb la seva gent de la candidatura Defensa Popular d’Ascó, que va constituir una comissió tècnica d’assessorament, amb S. Vilanova, Juan S. Muñoz i José M. Naredo, que redactaren tota mena de papers amb destí a la nova Generalitat pujoliana i als nous i excel·lentíssims diputats, els quals, ja constituïts en Parlament, formaren la cèlebre Comissió de Seguiment de les centrals nuclears d’Ascó per per on passà tot cristo vivent a declarar i on la intervenció que hi féu Joan Carranza encara es recordada com la crida angoixant del poble desposseït contra l’oprobi del poder.

Els diputats d’aquella comissió van ser convidats per FECSA a visitar les obres de les centrals. Amb Jaume Reixach i altres periodistes vaig seguir la comitiva, i una sensació de calfred, entre l’emoció irritada i la vergonya col·lectiva, se’m produí a les entranyes en veure que em trobava al mateix lloc on, deu anys abans, jo havia vist aquells marges d’oliveres ara esqueixades. Els capos de FECSA (Alegre Marcet, Estapé, Algueró) explicaven tan satisfets la proesa, mentre –a més de veure el que veia– jo encara recordava, un any abans, l’escena d’aquella dona, a l’altra banda del riu, asseguda plorosa al costat d’una figuera, a qui li expropiaven un trosset de terra que havia de formar part de l’àrea de seguretat de les centrals. Ho recordaré sempre: aquella dona, un funcionari de FECSA i mossèn Redorat, que la defensava.

ELS COMPLOTS DE FECSA I CDC.
La mateixa FECSA complotava amb Convergència i Centristes-UCD per treure’s de sobre l’Ajuntament d’Ascó, governat per Carranza i els seus quatre regidors, que no paraven d’enviar SOS a la Generalitat, als ministeris, al Consejo i a la Junta de Energía Nuclear, als serveis tècnics de Tarragona, als partits i als diaris. Mentre els pobles afectats es mancomunaven, de Madrid els donaven peixet amb el cànon elèctric, una cabassada anual de milions per viure prop dels complexos atòmics i amb l’objectiu de tenirlos collats i callats. Mentrestant, el Parlament (juny de 1981), sense escoltar les recomanacions, mínimes, del PSC i del PSUC, va donar el vistiplau al funcionament de les centrals, amb tota la càrrega d’inseguretats que comportaven (que es demostraren ben aviat) i sense una pla d’emergència exterior definit.

Totes aquestes insuficiències van ser denunciades, el setembre de 1982, en l’anomenat Informe Bremen, elaborat per un equip d’experts d’aquesta universitat alemanya, entre els quals el català Pere Carbonell, enginyer industrial i doctor en ciències físiques, especialitzat en física de reactors, seguretat nuclear i radiologia, que hi havia treballat els anys anteriors i que, des de 1980, tornat a Catalunya, s’havia instal·lat a Santa Coloma de Farners, el destí postnuclear –per indicació de Carbonell– dels Carranza.

Un altre membre d’aquell tripartit asconenc, el sempre recordat Miquel Redorat, de Benicarló, que féu alguna cosa més que resar parenostres i passar rosaris, s’hagué d’«exiliar», per prescripció mèdica, el 1981, a Vinaròs, on va morir l’octubre de 1995. Així s’anava derrotant la millor gent que hem tingut. Excepte Joan Rebull –que amb son pare, Enric, també desaparegut, antic patró major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, van ser igualment dos protagonistes de primer rengle de la lluita antinuclear–, la resta de pioners d’aquella epopeia han mort. Ben aviat, i ben cara, els va tocar pagar la factura nuclear.

«NO VOLEM SER VAGABUNDS NI ESPOLIATS»
Les imatges que em queden, doncs, de Joan Carranza són intenses i s’acumulen en el record: el pregó de Festa Major que, a instàncies seves, vaig fer l’agost de 1982, en circumstàncies per a ell terminals de la seva estada al poble natal; els menjars a Can Culleretes, de Barcelona, on em posava al corrent del via crucis que uns i altres li feien passar i on em deia: «Per res del món consentiré que als meus nou fills i tota la gent del poble els passi res per culpa de la central nuclear, perquè els nostres drets són anteriors, i no volem ser vagabunds ni espoliats dels nostres drets, perquè no pot coexistir el poble si funciona la nuclear». Aquella nuclear, afegeixo, sense la qual «haurem d’anar amb espelmes», com deien per aquella mateixa època Jordi Pujol i Santiago Carrillo, ben distanciats ideològicament, però, pel que sembla, perfectament units en la concòrdia energètica, quanta més millor, que era el que defensava pràcticament tothom.

Les nuclears d’Ascó iniciaren la seva producció el 1983 (Ascó I) i el 1985 (Ascó II), sempre plagades d’incidències (ruptures de generadors de vapor, avaries a l’alternador, moviments en l’edifici de contenció, falles en les vàlvules d’aïllament del vapor, falles en turbines i sistema de refrigeració, etc.), i ara, 26 i 24 anys després, continuen els problemes, després d’haverse mesurat l’índex de radioactivitat dels fangs del llit del riu (juny de 1989, per part del GCTPFNN), de disposar d’una gegantina torre seca de refrigeració i d’un gran cementiri de residus radioactius i després d’augmentar la potència de producció elèctrica i la vida útil de les centrals. Ara, quan els monopolis elèctrics –que es justifiquen en el canvi climàtic i en la reducció de combustibles fòssils– pressionen per construir més centrals, és hora de recordar el testimoni de Joan Carranza, aquell home, aquell «pare» que «era un cor ple de bosc», com va dir el seu fill, Andreu Carranza –ben conegut a hores d’ara com a novel·lista i cronista–, en l’acte d’homenatge pòstum que li tributàrem, el 26 de setembre de 1997, al Pati Llimona de Barcelona.

dimarts, 26 de gener del 2010

ASCÓ VOTA CONTRA LES COMARQUES DEL SUD DEL PRINCIPAT.


No hi ha cap raó perquè a les comarques del sud del país s´hagin d´emmagatzemar els residus nuclears de totes les centrals espanyoles.
Tampoc hi ha cap raó ( excepte els més de 700 milions d´euros promesos fa dos anys, en aquest moment deuen ser més) perquè el consistori d´Ascó voti a favor de tenir un cementiri nuclear.

L'ajuntament d'Ascó ha aprovat que vol el cementiri nuclear: Nuclears 7 / Ascó 2. L'Ajuntament ha decidit, però Ascó i les Terres de l'Ebre també!

Demà a les 20:00h hi ha una concentració convocada a Plaça Sant Jaume (BCN), cal que siga una gran mobilització, properament n'hi haurà més, les que calguen, però això ho PARAREM!!


El proper 27 de gener s’ha convocat una concentració anticementiri nuclear davant la Generalitat de Catalunya a Barcelona, fem extensiva aquesta convocatòria a totes les persones, col·lectius i associacions us hi podeu adherir a jovensebre@gmail.com.

També us agrairem que ens ajudeu a difondre aquesta convocatòria, des del següent enllaç podeu descarregar-vos el cartell.

Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC)

Jóvens de les Terres de l’Ebre

El proper 27 de gener l’AMAC (Associació de Municipis en Àrees de Centrals nuclears) formalitzarà la candidatura d’Ascó per a la instal·lació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que ha de rebre els residus radioactius de tot l’Estat espanyol.

En ple debat sobre el futur de l’energia nuclear el govern de l’Estat espanyol ha decidit allargar la vida útil de les centrals de 25 a 40 anys, i com a conseqüència s’imposa la construcció d’un cementiri nuclear per acollir els residus radioactius generats fins ara i els futurs.

Les empreses nuclears, un cop més, socialitzen els costos dels residus i la problemàtica de la seua gestió. No es pot acceptar el debat sobre la gestió dels residus radioactius sense un calendari de tancament de les nuclears previ.

Amb el nou decret el govern ignora el consens territorial contrari a la implantació del cementiri nuclear, ja que deixa la decisió en mans d’un plenari municipal.

Exigim al govern català, un posicionament clar i compromès amb la defensa del futur de les Terres de l’Ebre, tal com han demanat 7 consells comarcals, 62 municipis i el Parlament.

Les instal·lacions nuclears, com s’ha demostrat històricament hipotequen el futur dels pobles i comarques on s’ubiquen.

No al cementiri nuclear,

ni a les Terres de l’Ebre ni enlloc!

--
[Jóvens Terres de l'Ebre]

diumenge, 24 de gener del 2010

MILERS DE MANIFESTANTS S´OPOSEN AL CEMENTIRI NUCLEAR


Milers de manifestants s'oposen a Ascó al cementiri nuclear
La decisió del ple municipal provoca un enfrontament entre els regidors d'Ascó i la direcció, i entre els socis del tripartit · Els membres del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre es tanquen fins dimarts per rebutjar el cementiri · Puigcercós i Herrera participen en la manifestació

Dues mil persones han respost la convocatòria de la Coordinadora Anti-cementiri Nuclear de Catalunya (CANC), caminant rere el lema 'Ascó, Catalunya diu que no'. Els manifestants han demanat la dimissió del batlle, Rafael Vidal (CiU), que governa en coalició amb el PSC. CiU ha anunciat que l'expedientarà si acaba votant a favor del cementiri.

L'equip de govern del Consell Comarcal de la Ribera Ebre, format per membres d'ERC i el PSC, ha iniciat aquest diumenge a les cinc de la tarda una tancada a la seu de la institució per pressionar l'Ajuntament d'Ascó i aconseguir que voti en contra d'emplaçar un cementiri nuclear a la població. La tancada es preveu allargar fins al dimarts a les onze del matí, dia en què se celebrarà a Ascó el ple extraordinari sobre el magatzem nuclear. 'Després de la resposta multitudinària de la manifestació hem entès que no ens podíem quedar de braços creuats i per dignitat política hem pres la decisió de tancar-nos', ha explicat el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i batlle de Rasquera, Bernat Pellisa.

La manifestació d'avui és la culminació d'anys de feina dels membres de la CANC que han impulsat mocions contra el cementiri de residus nuclears a bona part dels ajuntaments i consells comarcals del sud del Principat. Han aprovat les mocions els plens municipals de Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, Flix, Mora d'Ebre, L'Ametlla de Mar, Montroig del Camp, Corbera d'Ebre, La Fatarella, el Molar, i Tivissa, i els consells comarcals de la Ribera d'Ebre, Baix Camp, Baix Ebre, Terra Alta, Priorat, Montsià i Alt Camp. També han aprovat aquesta moció de rebuig seixanta-un municipis de la demarcació de Tarragona, així com el propi Parlament de Catalunya.

Els motius que han portat als activistes ecologistes a convocar aquesta mobilització són 'el risc, el perill i la hipoteca a llarg termini que suposa el dipòsit de milers de tones de residus de molt alta radioactivitat que tenen una activitat de milers d'anys, i que pot afectar fins i tot a la salut dels ciutadans'. La CANC exposa també que 'les comarques de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, i per extensió Catalunya, ja ha contribuït amb escreix amb la seva quota de nuclearització respecte a la resta de l'estat, per ser el territori amb més reactors nuclears i més instal·lacions energètiques de l'estat espanyol'.

Una decisió que tindrà més conseqüències

El ple de l'ajuntament està format per quatre regidors de CiU i un del PSC, que formen el govern, i quatre regidors independents a l'oposició. Els regidors del govern semblen disposats a aprovar la candidatura i això ha provocat la reacció de la direcció de CiU, que ha demanat al batlle que es faci enrere en les seves intencions. Diputats, alcaldes i regidors de CiU a les Terres de l'Ebre han volgut deixar clara la posició contrària del partit a la ubicació del cementiri nuclear a Catalunya. CiU ha anunciat que expulsarà del partit el batlle i els regidors si aquests fan cas omís d'aquesta petició. A més, CiU ja ha exigit al president Montilla que compleixi amb el mandat del Parlament, que l'any passat va aprovar una resolució contra l'emplaçament d'un cementiri nuclear a Catalunya. El PSC, en canvi, dóna via lliure al seu regidor per votar allò que consideri més beneficiós per al poble, malgrat el mandat del parlament de rebutjar la ubicació del cementiri a Catalunya.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, que ha assistit a la manifestació, ha dit que volen que 'no hi hagi ambigüitats ni per part de CiU ni per part del PSC i exigim al president de la Generalitat que compleixi amb la resolució del Parlament'. 'Clar i ras i ja n'hi ha prou', ha advertit.

També ICV ha decidit augmentar la pressió al govern i el conseller d'Interior i president d'ICV, Joan Saura, ha demanat aquest diumenge al govern que prengui una posició sobre la ubicació del cementiri nuclear a Catalunya i, en concret, a Ascó i que ho rebutgi. D'aquesta forma, ICV ha redoblat aquesta exigència al govern, del qual forma part, i en aquest cas ho ha fet en boca del màxim dirigent del partit a l'executiu català. 'El Govern ha de tenir opinió i ha de ser rebuig', ha afirmat Saura.

dijous, 21 de gener del 2010

NO A LA PROPOSTA D´UN CEMENTIRI NUCLEAR A CATALUNYA.


Donem suport totalment als companys i companyes de la Ribera d´Ebre, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià, davant d´aquesta nova jugada dels monopolis energètics espanyols i catalans.
No podem permetre un cementiri nuclear a les comarques del sud del Principat i hipotecar aquestes comarques definitivament.
Aquestes comarques han de ser enllaç entre la part nord i sud dels país, no una zona inactiva amb un cementiri nuclear.


El calendari accelera les preses de posició sobre el cementiri nuclear
La setmana que ve s'acaba el termini per presentar candidatura · CiU, ERC i ICV no volen que Ascó s'hi presenti · PSC es renta les mans

D'ací a una setmana es tanca el termini per a presentar candidatures a cementiri de residus nuclears de tot l'estat, cosa que ha reactivat les mobilitzacions i les declaracions, favorables i contràries. Fins dimecres no se sabrà si l'Associació de Municipis d'Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) presenta Ascó perquè s'hi faci el cementiri nuclear, o no, per més que tot fa pensar que serà així. És per això que la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha animat a la mobilització per a evitar-ho. En canvi, l'AMAC demana que es respecti la decisió dels municipis implicats. Els grups parlamentaris CiU, ERC i ICV també s'hi han declarat contraris i el PSC s'ha estimat més de no ficar-s'hi i de deixar-ho en mans dels ajuntaments.

Cap dels ajuntaments que van assistir ahir a la reunió de batlles de la zona nuclear d'Ascó (onze de tretze) 'no s'ha proposat com a candidat a rebre el cementiri', ha explicat el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal. Tot i amb això, creu que hi haurà prou consens per a presentar la candidatura, encara que alguns ajuntaments de l'àrea d'Ascó no hi estiguin d'acord.

Per a presentar la candidatura cal que els plens municipals aprovin per majoria el lliurament de la documentació necessària abans del 30 de gener, data terminal. Una volta presentades les candidatures, el Ministeri d'Indústria espanyol decidirà on situa el cementiri nuclear.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear s'ha mobilitzat contra la possibilitat de situar-lo a Ascó i un dels portaveus, Josep Maria Sáez, ha demanat a la gent que es mobilitzi 'per evitar un projecte agressiu i incompatible amb sectors econòmics del territori com l'agricultura i el turisme'. A més, entitats ecologistes han acusat el govern espanyol de 'temptar' els batlles amb diners públics perquè ofereixin els municipis per a rebre el cementiri. És per això que Greenpeace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears van recordar ahir que el parlament havia provat l'any passat una resolució contra l'emplaçament d'un cementiri nuclear a Catalunya.

CiU va ser un dels partits que va votar aquella resolució, juntament amb ERC i ICV, i és per això que el portaveu parlamentari de la federació, Oriol Pujol, ha dit avui que eren contraris al cementiri nuclear. Una posició que contrasta amb la del batlle d'Ascó, el convergent Rafael Vidal, que diu que no hi renuncien pas.

Per la seva banda, el PSC fa el desentès i diu que la decisió pertoca als municipis implicats. 'Correspon als ajuntaments de presentar candidatura', ha dit el portaveu adjunt del PSC, David Pérez. Però la federació del PSC de l'Ebre hi ha saltat contra: 'El nostre territori ja ha complert amb escreix suportant una bona part de les instal·lacions energètiques del nostre país', diu en un comunicat.

També són contraris al cementiri els socis de govern, ERC i ICV, que han demanat als municipis que no presentin cap candidatura, d'acord amb la resolució parlamentària del 2009.

Demà s'ha de fer una reunió a Mont-roig del Camp amb entitats de la zona i amb els partits polítics per redactar un manifest conjunt contra la instal·lació del cementiri nuclear a casa nostra. I mig miler de persones van assistir ahir a l'assemblea informativa que va organitzar la CANC a Móra d'Ebre per debatre sobre la possible ubicació del cementiri nuclear. Tots van mostrar-se contraris a instal·lar el magatzem a Ascó i l'assemblea va decidir que farien manifestacions en contra.

dimarts, 5 de gener del 2010

LA DÈCADA DE LA LLIBERTAT ALS PAÏSOS CATALANS.


La dècada de la llibertat - Vicent Partal a Vilaweb.
04.01.2010
Vistes les coses que han passat aquests darrers mesos, és difícil d'imaginar que l'any 2020 el Principat de Catalunya continue essent una comunitat autònoma d'Espanya, com és avui. Comença doncs una dècada molt especial, definitiva.

Dependrà de nosaltres. Ho he dit una vegada i una altra. Aquesta és la gran diferència que ens van ensenyar els referèndums. Únicament depèn de nosaltres i dels nostres vots. Enguany hi haurà eleccions, unes eleccions de les quals podria emergir per primera vegada en la història un parlament amb majoria de diputats independentistes. No serà, tanmateix, l'única oportunitat. Si no és el 2010, podrà ser el 2014 o el 2018. En tot cas, serà molt difícil que puguen aturar l'acumulació de frustracions que neixen de la relació amb Espanya, mentre es fa més gran la impossibilitat que ens puguen oferir res i la consciència que l'autogovern es defensa avui més fàcilment des de la independència que no des d'una autonomia hipotecada.

Depèn de nosaltres i prou; per tant, de la capacitat de transformar en acció política tot això que ara passa. Si no aconseguim la llibertat ara, serà perquè la nostra classe política no en sabrà. I aleshores haurem de provar-ho el 2014, si cal canviant de polítics. I encara ens restarà el 2018. Em costa de creure que, com a país, pugam cometre tres errors, ara que les coses ja són tan clarificades. És per això que, il•lusionat, entre en l'any 10.

I aquesta serà la dècada també en què haurem d'espavilar-nos al País Valencià, a les Illes i al nord. La independència del Principat portarà un sacseig enorme que haurem de mirar d'aprofitar per continuar avançant i per formular projectes de llibertat germans, encara que els temps siguen distints.

Guanyar la independència, un objectiu possible aquesta dècada, hauria de servir per guanyar en qualitat democràtica, una assignatura pendent des de la transició.

Ho hem vist en el contrast flagrant del procés dels referèndums. Mentre les xifres d'abstenció són cada vegada més notables en les convocatòries electorals, els referèndums han mobilitzat milers de voluntaris i han tornat a portar al carrer la il•lusió per la política.

La nostra vida política es troba massa determinada per les condicions en què vam eixir del franquisme. Bàsicament, per l'existència d'uns partits polítics d'estructures centrals massa fortes. I per la configuració del nucli central de l'estat com un poder que controla o reprimeix, per comptes de ser la culminació del poder democràtic... I el paper determinant i angoixant que assumeixen els jutges en els grans afers polítics d'avui n'és una prova clara.

Per això, partir de zero ha de servir per crear una estructura més adequada a les grans democràcies europees del segle XXI. Si crear un estat català és repetir els errors de l'estat espanyol, ens quedaríem a meitat de camí. I seria una llàstima, ara que ho tenim a tocar.