dilluns, 30 de juliol del 2012

WERT: TORNA ELS "PAPERS" DE SALAMANCA ¡¡¡

 La Comissió de la Dignitat ha dit que reconstruirà 4 monuments i reclama a Wert que torni els documents de Salamanca:

 

La Comissió de la Dignitat reconstruirà quatre monuments mutilats durant el franquisme

També demana al ministe Wert que retorni els papers de Salamaca que manquen
La Comissió de la Dignitat vol reconstruir quatre monuments de Barcelona mutilats durant el franquisme. Un d'ells és el popular llapis del passeig de Gràcia, on abans hi havia una estàtua dedicada a Francesc Pi i Margall. Després que l'Ajuntament de Barcelona retirés el gener de 2011 l'estàtua de la Victòria, un vestigi franquista, ara es vol remodelar l'estàtua. El president de la comissió, Josep Cruanyes, també ha tornat a demanar que tornin tots els papers de Salamanca. 
Cruanyes ha explicat a VilaWeb que el Consell Assessor d'Art Públic de l'ajuntament de Bacelona ja s'ha mostrat a favor de la proposta. Durant l'any que ve es recuperaran les inscripcions del monument a Frederic Mistral de Montjuïc, del bust de Guillem Graells i Moles, autor del llibre la 'Qüestió catalana', i del monument a la República Catalana per Francesc Macià al Tibidabo, al peu del centre emissor de Ràdio Barcelona. Cruanyes diu que l'únic que requereix d'una remodelació completa és el monument a Pi i Margall i que un arquitecte ja hi està treballant. 
Les inscripcions que es volen recuperar:
Del monument a Frederic Mistral: 'Catalunya a Mistral', 'AHI SE MÉ SABIEN ENTENDRE! AHI SE ME VOULIEN SEGUI!' i 'MORTA DIUEN QUE ÉS, PERÒ JO LA CREC VIVA.'
Del bust de Guillem Graells: ¡La Societat d’Estudis econòmics de Barcelona a Guillem Graells i Moles MDCCCXLV-MCMXXVII'.
Monument a la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià al peu del centre emissor de Ràdio Barcelona: '14 d’abril de 1931. Des d’aquesta antena Francesc Macià va dir al món que Catalunya esdevenia República.'
El reclam dels darrers papers de Salamanca
D'altra banda, la Comissió demana una altra volta el retorn dels papers de Salamanca. A l'abril el ministre d'Educació, Cultura i Esports espanyol, José Ignacio Wert, va assegurar que els tornaria però no ha complert el compromís. Cruanyes també reclama la devolució de documents d'una desena d'ajuntaments, com Barcelona, Igualada o Gandesa, que no van ser considerats en la llei de retorn.

dissabte, 28 de juliol del 2012

NI PACTE FISCAL, NI SEL.LECCIONS CATALANES, PERÒ SÍ AUGMENT DE PEATGES.

     En només tres dies el Govern espanyol ha deixat molt clares tres coses: del pacte fiscal ni parlar-ne, diuen que ja en parlarem quan s´acabi la crisi (semblaria un acudit, si no fos que és un tema seriós), de sel.leccions catalanes ni parlar-ne, diuen que estan molt contents de la participació catalana en els seus "exits" (només cal veure la cara de Gassol ahir), i, això sí,  els peatges de les autopistes s´apujaran abans del previst (aquesta mitjanit mateix, amb quin criteri s´ha d´afavorir Abertis abans d´hora ?). 

Els espanyols parlen clar no en volen sentir parlar dels plantejaments catalans i punt. En el tema esportiu sí que en volen parlar, però només perque els ajudem a guanyar els seus "exits" esportius a canvi de res.
Us pengem afegits a les dues darreres noticies:  

El ministre espanyol de Cultura i Esports, José Ignacio Wert, ha tornat ha deixar clar que el seu govern no té la més mínima intenció de permetre la participació de les seleccions esportives catalanes amb tota normalitat a les competicions internacionals, de tal manera que impossibilita que hi hagi cap mena d'enfrontament 
esportiu Catalunya-Espanya.
 
La decisió de Wert obeeix fil per randa l'actual reglamentació, que només admet la participació de seleccions catalanes en competicions en les que no participi l'espanyola i que per tant la relega a esports minoritaris mentre en paral·lel es treballa per aconseguir representació espanyola en aquests esports, com el twirling. 
 
A més, Wert insisteix que la no participació de Catalunya redunda en beneficis per Espanya, una anàlisi correcta -ja s'ha vist en el futbol- però que té la seva part egoista, perquè en el fons només ens hi volen per tenir més possibilitats de victòria. Ja sabíem que l'esport és política, ara també sabem que és explotació de recursos.
 

SI convoca un #novullpagar d'urgència aquest diumenge

L'augment dels peatges de les vies que depenen de Madrid fa revifar la campanya ciutadana


Solidaritat Catalana per la Independència ha convocat per a aquest diumenge el cinquè #novullpagar popular d'urgència davant l'augment de preus del 10% d'alguns dels peatges del Principat de Catalunya.

Aquest #novullpagar tindrà el seu punt principal al peatge de la C-33 a Mollet, un dels que augmenta de preu, aquest diumenge al migdia. 
   

dijous, 26 de juliol del 2012

PACTE FISCAL O INDEPENDÈNCIA ?


PACTE FISCAL O INDEPENDÈNCIA ?



Creiem correcta la votació de SI (Solidaritat catalana per la independència), clara i contundent, sense tacticismes.
Ja ens agradaria que es pugués votar per un pacte fiscal. Però no ens podem enganyar: no serveix de res.
De què servirà fer un projecte de pacte fiscal (això sí que no sigui, ni de lluny, inconstitucional amb la constitució espanyola)? I després acordar-lo i esmenar-lo i després portar-lo a Madrid i negociar-lo? Per després retallar-lo allà i retornar-lo amb esmenes del PP per inconstitucional ?
No veuen que aquesta pel.lícula ja l´hem vist massa vegades ?

El PP ahir deia que el Govern català no havia de crear frustració entre els catalans i tenen una part de raó, perquè l´únic projecte que no generarà frustració si anem junts, és el projecte per la independència del país.
No se n´adonen que perdrem dos anys (i potser fem curt) negociant, debatint i retallant per al final dir que no pot ser un pacte fiscal perquè està fora de la LOFCA ?
No han vist les reaccions de Montoro (l´espanyolisme instal.lat) o de Rosa Díez (l´espanyolisme en alça). Dos no negocien, si un d´ells no vol negociar, i el Govern espanyol no vol i tampoc té cap necessitat de negociar res, ja que li paguem igual.

Ens va agradar la posició de SI i la intervenció del diputat Uriel Bertran, també ens agrada que les CUP s´hagin posicionat, com era d´esperar, per la independència com un projecte creïble.     

Us hem penjat l´enllaç de la intervenció de SI.

dimecres, 25 de juliol del 2012

CATALUNYA ESTÀ ACABADA, SEGONS THE GUARDIAN.



Així ens veuen a Europa, concretament a la Gran Bretanya. Els corresponsals que estan a Madrid, acaben enviant els seus comentaris amb les tesis del Govern espanyol: el deute de les "autonomies" és greu i s´ha de recentralitzar.
NO expliquen com és que Catalunya ha de continuar contribuint a la "solidaritat interterritorial" (com a zona rica) i al mateix temps ha de ser rescatada com a zona enfonsada o "acabada" (com diuen al The Guardian). Tampoc expliquen com ha de ser rescatada Catalunya per un Estat espanyol que també ha de ser rescatat.
Ni tampoc expliquen com el president català demana "un pacte fiscal" i al mateix temps un rescat.

Gaire lògica no té tot plegat, però el més greu és la poca influència que tenim els catalans en la premsa internacional, instal.lada a Madrid.

Article a The Guardian:

Una imatge de la Sagrada Família, la 'unfinished church' com s'anomena a molts llocs, i un home que diu: 'Catalonia, on the other hand, is finished' ('En canvi, Catalunya està acabada'). És la vinyeta del diari birtànic The Guardian d'avui signada pel dibuixant Kipper Williams. Justament ahir el Guardian publicava un article titulat 'Les regions endeutades d'Espanya noten l'escalfor', en el qual recordava que el govern valència havia estat el primer en sol·licitar el rescat, seguidament de Múrcia, i apuntava que Catalunya s'hi afegiria aviat.
El corresponsal de The Guardian a Madrid, Giles Tremlett, considera en aquest article que l'excés de dèficit de l'estat espanyol és 'culpa dels governs autonòmics, que passen quatre de cada deu euros de diner públic'.
'Un control més estricte de les despeses regionals -i l'amenaça d'una intervenció directa si no poden mantenir al dia els pagaments d'interessos del fons de liquiditat- significa un final sobtat de la transferència de poder de Madrid a les regions. Catalunya, sobretot, se sent malament. El president Artur Mas ha amenaçat de convocat eleccions avançades si l'estat pren el control directe dels comptes de la regió', concloïa l'article. 


dimarts, 24 de juliol del 2012

EL FOC ENCARA NO ESTÀ CONTROLAT, PERÒ HI HA CERT OPTIMISME PER LES PROPERES HORES.


Vés a: Optimisme meteorològic

Optimisme meteorològic (us exposem la cronologia publicda a Nació Digital) per si us pot ser útil:

El cel serè i la baixada de temperatures, principals aliats de l'operatiu d'extinció. L'incendi de l'Alt Empordà ja s'ha cobrat quatre víctimes mortals. El foc no avança però continua descontrolat després d'afectar més de 13.800 hectàrees


[13.00h] Dades provisionals: els municipis més afectats son Biure, Boadella i Capmany amb més del 90% del terme municipal afectat per les flames
[12.54h]El front oriental està estabilitzat i la zona occidental continua sent la més delicada.Dos focus revifats al nord i sud del pantà de Boadella. Flames a l'interior del perímetre. Encara queden hores perquè es controli el foc de l'Empordà.
[14.48h] A les 16:00 nova compareixença informativa del conseller Felip Puig al centre de comandament de Figueres
[12.29h] Mapa de risc incendi per aquest dimarts: 11 comarques catalanes amb alt risc d’incendi  al nord i sud del país
[12.24h] Efectius francesos: 1 avió Dash8, 4 Canadair CL415 i 2 Tracker S2F. A terra, 300 bombers francesos
[12.13h]Les altes temperatures, un problema per l'extinció del foc. De moment, el vent es manté en calma.
[12.12h] Revifen dos focus al nord i al sud del pantà de Boadella a l'interior del perímetre del foc.1.500 efectius hi  continuen treballant intensament.
[11.51h] A l'Hospital Trueta de Girona es mantenen 2 pacients a UCI, una dona de 42 anys i un nen de 9 anys. Dues pacients més han estat donades d’alta. 


Afegim un extracte d´un article de R. Palà, coincidim amb ell, que les retallades no són la causa de l´incendi però amb les retallades reduim la força de reacció enfront el foc, la manca de neteja, les condicions meteorològiques i les "causes humanes" que caldrà que s´invenstiguin a fons. 


Les retallades no són la causa dels focs de l'Empordà. Hi ha factors naturals que poden descontrolar totalment un incendi i fer-lo anar més enllà de la capacitat extintora de qualsevol cos de
bombers. També hi juga un paper important la mala sort o la desídia d'alguns impresentables. De fet, és possible que, amb més recursos, l'incendi de La Jonquera tampoc s'hagués pogut aturar. Dit això, cal deixar clar que aprimar les inversions en l'àmbit de la seguretat i la prevenció d'incendis segur que no ajuda a minimitzar riscos. Agradi o no, les retallades tenen conseqüències, ja sigui a l'hora d'apagar un foc com a l'hora d'operar o educar ciutadans. Pretendre el contrari és ser o molt innocent o molt hipòcrita. Un país madur és aquell capaç de plantejar-se les qüestions més incòmodes en els moments més difícils. Buscar-ne les respostes és un deure patriòtic. Això no toca? Sí que toca. I tant que toca! Si no és ara, quan? Si no som nosaltres els qui ens fem preguntes i busquem respostes, qui ho farà? Defensar la terra és això. Tota la resta són cortines de fum. En aquest cas, un fum tràgicament real

dilluns, 23 de juliol del 2012

PERILL QUE EL FOC DE L´EMPORDÀ PASSI A L´ALTA GARROTXA.

Segons les informacions que arriben, s´intenta que el foc de l´Empordà no vagi en direcció oest cap a l´Alta Garrotxa.
Diferents notes de veïns de la comarca agraeixen la col.laboració de bombers, voluntaris i ADF, pero el foc ara mateix continua sense estar controlat.  
Us afegim tres notes d´aquesta darrera hora dels ADF, Agenst rurals i mapes:


[15.56h]L'ADF Alt Empordà informa de revifalles entre Boadella i La Vajol
[15.52h] Mapa perimetral afectació dels foc de l'Empordà traçat pels Agents Rurals
 [15.23h]La darrera foto satèl·lit TERRA de la NASA del foc de l'Empordà

També us afegim la nota sobre les cases de colònies  i la ubicació provisional dels desallotjats (publicat també a Nació Digital), per si us pot ser útil.

Llistat de les cases de colònies desallotjades per l'incendi

Tots els grups de colònies i campaments de l'Alt Empordà estan fora de perill. Així ho indica l'àrea de Medi Ambient i Protecció Civil del Consell Comarcal de l'Alt Empordà

 
Tots els grups de colònies i campaments que estaven ubicats a la comarca estan fora de perill. Així ho indica l'àrea de Media Ambient i portecció civil del Consel Comarcal de l'Alt Empordà. El llista provisional de la ubicació dels desallotjats:
 
 
-El Casal de l'Albera de la Jonquera estan a l'Assossiació Musical Montpellier. Arribaran a la casa de la Perdiu . 
 
-El Camp de treball d'Avinyonet de Puigventós es troben al Cau de Xiprers al Vent (Figueres)
 
-Santa Eugènia d'agullana - MIJAC Sant Andreu Barcelona es troben al centre cívic d'Agullana
 
-Estanys de Capmany - club espai estel de Barcelona es troben a la Base Militar de Sant Climent
 
-A la Vinca de Boadella: AEIG Alverna Tarragona: es troben al Pavelló de Figueres. A punt de tornar a casa
 
-Estanyol de Vilanova de la Muga: Amb el Centre Excursionista Eixam de Rubí: es troben ubicats al Pavelló de Roses
 
-El Molí de l'Olivet de Maçanet, amb l'Esplai Escambell Porqueres, es troben ubicats al local social de Maçanet
 
-CLa Farga de l'Olivet de Maçanet amb l'Esplai Sant Miquel de Barcelona, es troben ubicats al local social de Cantallops

diumenge, 22 de juliol del 2012

13.000 Ha. CREMADES A L´INCENDI DE L´EMPORDÀ.


13.000 Ha. cremades  no és cap broma. Després de l´incendi de Rasquera i del de València, fa mal veure com crema el país.

Des d´aquí només podem donar ànims als voluntaris, bombers i ADF per la feina feta (tot i les retallades) i ànims als veïns i les veïnes de la zona que estan patint aquest fort incendi.
Tal com vam dir a Rasquera i El Perelló (Ribera d´Ebre i Baix Ebre), esperem que serveixi, si més no, per tenir en compte la importància de la població que viu a les zones rurals que són els veritables cuidadors del país no-urbà i que no hagin d´acabar marxant a qualsevol ciutat. També esperem que la neteja de boscos o els efectius per controlar incendis siguin uns dels sectors que no es poden retallar, tampoc els bombers.
Lamentem la utlització dels incendis en alguns mitjans com una altra arma contra Catalunya. 
Us pengem els fets cronològics d´aquest incendi i els comentaris desafortunats que han donat veu en alguns mitjans espanyols (tal com han sortit a Nació Digital). 
Ens agradaria pensar que no ha estat un incendi intencionat. En els dos casos anteriors de grans incendis (Rasquera i València) sí que van ser intencionats. No ens agrada parlar de coses no demostrades, així que només esperem que aquest any no ens toqui a nosaltres els incendis (Catalunya-País Valencià) com una cosa gairebé "predestinada".        

 

L'incendi, descontrolat després de cremar 13.000 ha i deixar 3 morts

El foc originat a la Jonquera continuarà cremant tota la nit. Es manté el confinament obligatori de tots els ciutadans de l'Alt Empordà

[1:15h]Restablerta la circulació a la N260
[0.58h]-Incendi totalment descontrolat a la zona de Boadella-Darnius. Els pobles estan envoltats, segons ADF Empordà
[0.43h]-Servei de Meterologia de Catalunya apunta que la tramuntana afluixarà en les propers hores[0.
[0.41h] Mas:"El foc anava més ràpid que una persona caminant, condicions 'tremendes'"
[0.40h]-Mas assegura des de Figueres que la meteorologia permetrà que a les 7 del matí els mitjans aeris puguin treballar. "La situació a la tarda ha estat 'tremenda'", sentencia
[0.22h]- L'incendi a la Garriga talla la carretera c-260 i el foc es desplaça cap a Vilafant
[0:21h]-El servei de tren entre Girona i Portbou està interromput i no es restablirà fins dilluns al migdia
[00.02h]-El President Mas arriba a Figueres
[23.59h]-Bombers de vacances retornen per apagar el foc de l'Empordà. A les sis nou torn de guàrdia, una hora abans de l'habitual.
[23.55h]- El foc avança cap a totes bandes: de Llers ha passat cap a Terrades-Avinyonet i de Biure cap a Boadella. Ara arriba a Darnius. Informa ADF Empordà
[23.53h]-La Tramuntana fa patir als efectius, el flanc esquerra avança cap a l'Alta Garrotxa
[23:51h]-L'AP7 tallada per a camions en sentit nord des de Granollers
[23:50h]-A més del Túnel del Cadí es recomana el Coll d'Ares per arribar a França
[23:43h]-Recomanacions de Protecció Civil pels habitats de l'Empordà
[23:40h]Una trentena d'assistències de 20 unitats del Servei Emergències Mèdiques entre el foc Empordà i Portbou
[22.34h]-A l'incendi de l'Empordà hi treballen 150 ADF i sis mitjans aeris francesos
[22:33h]-1.700 abonats a l'Empordà sense telèfon
[22:22h]-El President Mas es dirigeix al comandament de Figueres per conèxier de primerà mà l'estat excepcional que viu l'Empordà
[23.04h]-"Quan un foc va a més d'1km/h -#focempordà va a 6- només se'l pot esperar", diuen els Bombers
[23.00h]-Les Unitats Militars provinents de Saragossa ja treballen sobre el terreny
[22:56h]-Balanç ferits Portbou: 10 lleus i 2 greus x contusions i fractures i un cremat 30% amb edats entre 8 a 42 anys
[22.50h] -L'alcalde de Portbou assegura que l'incendi al seu terme municipal ha començat per un cigarret mal apagat.
[22.44h] Puig tem que si el foc passa a l'Alta Garrotxa es cremin 30.000 hectàrees més
[22:41h] Entre 12 i 13 mil hectàrees cremades
[2:37h] Conseller Puig:"El foc no està controlat, treballarem tota la nit"
[22.33h] Crida de tractors per llaurar camps a través del telèfon 112
[22.28h] Xarxes mòbils caigudes parcialment per tall de elèctric a Jonquera, Maçanet de C. i Pont de Molins.
[22.22h] Correció d'Interior: una noia 8 anys caiguda al mar amb politraumatisme a Portbou, no de 18 com s'havia informat.
[22.18h] Continuen els dos fronts a l'Empordà: un, cap a Roses, l'altre cap a l'Alta Garrotxa
[22.16h] Galeries de fotos dels incendis
[22.09h] L'incendi de Portbou, finalment, en fase control des de les 22 hores
[22.07h] Comencen arribar els 150 efectius de la Unitat Militar d'Emergències

«Por mi, que se queme Cataluña entera y su contenido!»

Molts dels comentaris publicats a la premsa espanyola celebren el desastre o l'atribueixen a manca de mitjans per tenir massa despeses en llengua i cultura catalanes


divendres, 20 de juliol del 2012

17 ANYS DE PP DEIXEN EL PAÍS VALENCIÀ ARRUÏNAT.

20.07.2012

El fracàs valencià

V. Partal (a Vilaweb): El 3 de juliol de 1995 Eduardo Zaplana prenia possessió com a president de la Generalitat Valenciana. El PP, que ell presidia, havia guanyat per majoria simple les eleccions, però el famós 'pacte del pollastre' amb la Unió Valenciana de González Lizondo va bastar per a canviar la història del País Valencià.

Aquell pacte, que determinava exactament com es repartien 'el pollastre', ja era per si mateix un indici d'allò que havia de passar. Malgrat un castell de focs permanent, després de disset anys de govern el Partit Popular ha deixat el País Valencià literalment arrasat, arruïnat, convertit en un pària. Tant que hem estat els primers a demanar el rescat del govern espanyol. Una marca ineludible del nostre fracàs col·lectiu, de la nostra incapacitat de fer un projecte sensat, de la nostra incapacitat d'aconseguir un finançament just, però sobretot una marca notòria del fracàs de la política del PP.

Disset anys són molts anys. En aquestes quasi dues dècades de govern el PP ha fet del País Valencià un territori sotmès al caciquisme, a la manipulació, al robatori sistemàtic. La nostra és avui una terra cremada que tardarem molt a recuperar de tanta malifeta com ha sofert a mans dels Zaplana, Olivas, Camps i Fabra. Hem perdut el sector financer propi, hem perdut les oportunitats econòmiques, hem perdut el territori a mans de l'especulació més salvatge i avui hem perdut també la institució que havia de ser guia del nostre poble.

Ara s'embolicaran amb parauletes. Que si això és una intervenció, que si no ho és... Però l'evidència és aquesta: hem estat els primers a demanar que el govern espanyol controlàs el nostre govern. Som intervinguts, vulguen dir què vulguen dir i com en vulguen dir. Simplement perquè a l'estat espanyol ara hi ha un sol govern sense autonomia per a decidir res. I aquest és el valencià.

Això és un desastre històric que reclama eleccions avançades i un altre govern. Ep!, si és que els votants entenen, finalment, on ens han portat aquesta colla que la cançó tracta de 'lladres, bords i botiflers'...

diumenge, 15 de juliol del 2012

EL FAMÓS VIDEO DE L´AMBAIXADOR ESPANYOL A POLONIA (DIUEN QUE HA DEIXAT EL CÀRREC).

 Els espanyols critiquen sempre les "ambaixades catalanes", però és patètic veure els seus ambaixadors (oficials i cobrant "de todos los españoles") com representen Espanya. 

El més greu de tot és que a una part de la població espanyola això els sembla normal. I els periodistes espanyols "encantats".

Bo l´editorial d´avui de Nació Digital, i no us podeu perdre el vídeo:

Vegeu el video de la independència!

Si us plau, abans de llegir res mireu aquest video. Només dura tres minuts i avui és diumenge...

La festa no necessita comentari i estic convençut que posarà durament a prova la fe unionista del 21 per cent de catalans que encara votarien que no en el pròxim referèndum. En qualsevol cas, només subratllar algunes escenes molt indicatives:
1. L'ambaixador munta un sopar de gala per passar-s'ho bé amb el que anomenen "joves empresaris espanyols que viuen a Varsòvia". És a dir, amb qui li dóna la gana. Tot i així, el comentari en off diu que fa "una labor muy importante".

2. Quan s'acaba el partit, l'ambaixador Fernández toreja amb la bandera espanyola a no sabem qui mentre diu "España entera, una, entera". I veient les festes que li paguem, no m'estranya.

3. "Quién quiere fumá un purooo?", crida Fernández. A qui li importa que la Llei del Tabac prohibeixi totalment que es fumi en dependències de les administracions públiques i entitats de dret públic?

4. Tot indica que la solidaritat entre dones espanyoles arriba a què la senyora ambaixadora li deixi prendre al seu marit les mides d'una samarreta (d'Espanya, naturalment) que porta una jove i simpàtica convidada.

5. "Amo a darle pol saco a lo francese" forma part d'una tradició diplomàtica que ha portat molts problemes als espanyols. Així van declarar la guerra als Estats Units el 1898.

6. En acabar, tot plegat els sembla "divertidísimo" als tertulians del paltó, que acaben de veure el mateix que tots nosaltres però, pel que sembla, ho interpreten d'una forma molt peculiar.

7. A Josep Pedrerol, el presentador, l'ambaixador no li sembla un galtes, ni un ordinari, ni un depredador de diner públic, sinó "un tío simpático".

8. El cos diplomàtic espanyol hauria de vigilar més la salut dels seus integrants i controlar-ne la tendència a la dipsomania.

9. No m'estranya que critiquin les ambaixades catalanes. Però espero que, a partir d'ara, només ho facin per avorrides.

i 10. Malgrat tot, els passo el "yo soy español, español, español". Cal haver begut per cridar això per Europa.

Fa uns dies, Fernández (67 anys) ha deixat el càrrec per raons d'edat. Fonts del l Ministeri, citades pel diari El Mundo, ha volgut deixar clar que "no ha estat destituït".

dijous, 12 de juliol del 2012

PROPOSTA DE S.I. A LA CIMERA DEL PACTE FISCAL.

Aquesta és la proposta que avui entregarà S. I. (Solidaritat Catalana) a la resta de les forces polítiques a la cimera del Pacte Fiscal per avançar decididament cap  a l'Estat propi. Cal llegir-la per conéixer què proposa S.I. (sense intermediacions ni interpretacions dels mitjans de comunicació) i saber amb precisió quina és la  contribució de S.I.

PROPOSTA DE SOLIDARITAT CATALANA PER LA INDEPENDÈNCIA: El PACTE FISCAL AMB ESTAT PROPI
En els 32 anys d’autonomia política, Catalunya ha acordat fins a cinc pactes fiscals amb el govern espanyol. Cap ells, però, no ha aconseguit acabar amb l’espoli fiscal del 40% de tots els impostos que paguem els catalans a mans de l’Estat.
Davant d’aquesta evidència, la propera proposta de pacte fiscal que es plantejarà a l’Estat espanyol, no pot ser un sisè pacte fiscal més, sinó que ha de significar un canvi transcendent que permeti acabar amb l’espoli fiscal que patim.
El mecanisme per assolir aquest objectiu d’acabar amb l’espoli fiscal, ha de ser el de dotar a Catalunya d’atribucions d’Estat en matèria fiscal, especialment la capacitat de recaptar tots els impostos i cotitzacions socials suportats a Catalunya.
Per tot això, el Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a assolir un model de finançament basat en atribucions d’Estat en matèria fiscal, que posi fi al dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat espanyol en base als següents principis:
1) Recaptació, per part de la Generalitat, de tots els impostos i cotitzacions socials suportats a Catalunya. L’Agència Tributària de Catalunya recaptarà tots els impostos, taxes i cotitzacions socials que paguen els ciutadans i les empreses de Catalunya i els gestionarà, liquidarà i inspeccionarà.
2) La Generalitat de Catalunya tindrà capacitat normativa sobre tots els impostos, taxes i cotitzacions socials.
3) Catalunya no pot, ni pensa renunciar a aquestes atribucions d’Estat en matèria fiscal, i, per tant, en cas de no assolir-les mitjançant l’acord amb l’Estat espanyol les cercarà a través de la via de l’Estat propi, segons els procediments democràtics establerts pel Dret internacional. Els principis del present pacte fiscal no seran, per tant, retallats en la negociació amb l’Estat espanyol.



dimecres, 11 de juliol del 2012

DECLARACIONS RIDÍCULES DEL GOVERN ESPANYOL.

 No fa gaire els dirigents del PP i del Govern d´Espanya ens recordaven que les sentències i decisions judicials s´han d´acatar. En referència a les decisions sobre la llengua catalana, sobre l´esport, sobre la invasió de competències (diverses), sobre la bandera espanyola, les Diputacions, etc. etc. Què fàcil dir això quan la sentència és favorable (a ells gairebé sempre els és favorable), però quan la decisió no és favorable i el "mando y ordeno" no es pot aplicar, surten les declaracions ridícules dels espanyols com el del sr. Fernandez Diaz: diu que "no pensa complir la sentència".
Bon article d´en Partal a Vilaweb, que us pengem a continuació:
QUIN RIDÍCUL.
El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha condemnat l'estat espanyol per l'anomenada 'doctrina Parot'. Era

una simple qüestió de temps. Com en tantes qüestions relacionades amb això que en diuen antiterrorisme, la cosa era tenebrosa, impresentable. En nom de la lluita contra ETA la famosa doctrina violava les normes més elementals del dret europees, incloent-n'hi una de les més bàsiques: que la retroactivitat d'un canvi penal únicament és admissible si millora la condició del pres. Això que és tan elemental que crec que ho ensenyen la primera setmana que vas a classe de dret, els espanyols simplement ho giraven al revés per a escàndol de juristes no contaminats del perillós patriotisme constitucional. I és això que han aturat a Estrasburg.

La llista d'absurditats jurídiques i polítiques que a Espanya s'emparen en ETA i en el combat contra ETA és inacabable. Començant per la pervivència del Tribunal d'Ordre Públic franquista, l'Audiència Nacional, i acabant, de moment, en aquesta proposta surrealista de reconèixer a qualsevol que haja residit un quant temps al País Basc i vaja contra ETA el dret de votar en les eleccions que s'hi facen. Espanya es pensa que a tot s'hi val, en la lluita contra ETA, i que l'estat no és obligat a respectar res. Però s'equivoca i ben greument.

Si Espanya visqués aïllada, potser reeixiria a fer passar aquestes absurditats seues com a inevitables, però Europa precisament les vigila molt aquestes coses, i no és ni la primera vegada, ni la segona, que es fixa en la manera peculiar que tenen els espanyols de menar la 'lluita antiterrorista': lesionant i laminant els drets civils i trencant el principi sagrat de les democràcies europees segons el qual tothom és igual davant la llei.

Ara ha tornat a tocar el crostó espanyol, per cert de la mà d'un jutge andorrà, i el ministre ha respost d'una manera encara més inaudita: dient que no pensaven complir la sentència i en pau. Com si Espanya fos un regne del cel, distant i distint de tots els de la terra...

Quin ridícul.

diumenge, 8 de juliol del 2012

CATALUNYA DEL NORD: DEMANEN RETIRADA TÍTOL AL REI D´ESPANYA

Demanen la retirada del títol de Comte del Rosselló al rei d'Espanya

Noticia d´avui a Vilaweb, que hauria de fer pensar a més d´un polític "català":
8 de juliol del 2012.
El grup independentista CNxI 'Catalunya Nord per la independència' (Secció territorial de l'Assemblea Nacional Catalana) demana que es retiri el títol de Comte del Rosselló al Rei d'Espanya.
Han enviat un correu a la  Presidenta del Consell General, Hermeline Malherbe 'per mor que la màxima Institució democràtica nord-catalana aprovi una moció on s’acordi la destitució del títol de Comte del Rosselló, al Rei d’Espanya Juan Carlos I'. Esgrimeixen com a raó ' que no ha demanat mai la reunificació de les comarques catalanes, ensenyant així el seu menyspreu pel poble de Catalunya'.
Podeu llegir la carta sencera en document adjunt a la noticia (PDF)
Aquesta  iniciativa nord-catalana s’afegeix a la proposta de diverses entitats de la societat civil catalana entre les quals hi ha la Comissió de la Dignitat, Sobirania i Progrés, la Plataforma pel Dret a Decidir, Catalunya Acció, Ara o Mai, el CADCI i l’Associació Germans Badia. La proposta és portada al Parlament català per ERC i SI. El passat 9 de juny es van complir 550 anys des de quan el Parlament de Catalunya i la Generalitat, presidida per Manuel de Montsuar, van acordar declarar el rei Joan II d’Aragó enemic públic dels catalans, i es va procedir a destituir-lo i foragitar-lo del Principat.
Catalunya Nord per la independència ha enviat una còpia de la carta al Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, així com a la Presidenta del Parlament de Catalunya.

dijous, 5 de juliol del 2012

L´INSTITUT DE GRAUS DEIXARÀ D´IMPARTIR CATALÀ.

Si algú pensava que l´atac contra la llengua catalana no estava coordinat, que vagi mirant l´efecte Bauzà a les Illes Balears, l´enduriment lingüístic al País Valencià o el surrealisme del PP a la Franja catalanoparlant de l´Aragó, TOT A LA VEGADA.
La defensa de la unitat de la llengua (d´arguments en sobren) és cosa de tots/es. Vivim en un altre país (virtual) si pensem que el que passa a l´Aragó, al País Valencià o a les Illes Balears no ens afecta directament. El cofoïsme dels catalanoparlants no ha servit mai per a res positiu. L´estatus de la llengua es deteriora cada dia a cop de decret en aquest estat (que no és virtual) que es diu Espanya.  
Però sempre va bé llegir i saber què diuen els propis habitants de les zones afectades. Vilaweb ha fet una excel.lent entrevista al batlle de Benavarri. Parla de l'agressió al català per part del govern d'Aragó, i de com hi planta cara.


Alfredo Sancho  (PSOE), el batlle de Benavarri (Ribagorça), és castellanoparlant. I expressa en espanyol la seva indignació per la voluntat del govern d'Aragó de liquidar el català de la Franja de Ponent. Malda per mantenir el català en la normalitat, però topa, cada vegada més, amb 'la caverna absoluta'. Dimarts es va reunir amb els batlles de Bonansa, Montanui, Areny de Noguera, Sopeira, Viacam i Lliterà i Tolva per fer front comú contra l'avantprojecte de llei de llengües del govern de Rudi, i per demanar que es mantingui l'ensenyament del català a l'institut de Graus. Sancho en parla en aquesta entrevista amb VilaWeb.
- La llei de llengües crea un problema on no n'hi havia. N'ha parlat amb la consellera Serrat?
- En vaig parlar dilluns. Em va dir que havia tingut molts problemes amb això a Ripoll, d'on és originària. I em va dir que la llei de llengües no era un tema filològic. Ah, si el problema no és filològic, ja ho entenc tot perfectament. Doncs és un invent, això, li vaig dir.
- Què li va respondre?
- Que no l'havia entès bé, que volia dir que no volia obrir un debat filològic. Doncs si no és filològic, què és? Urbanístic?
- El veig enfadat.
- M'enfilo per les parets, i ja veus que parles amb un castellanoparlant, que entén que això és la normalitat. Em sembla una barbaritat que ens vulguin imposar això, quan mai no hi ha hagut cap problema, i que es vulguin carregar el català. El que no poden fer de cara, ho fan de facto. Tots els que defensen que això s'ha de dir d'una altra manera, perquè els sona malament que es digui català, no fan res per al manteniment de la llengua; cap activitat, res. Si la iniciativa és en castellà no hi posen cap problema. Però si ho vols fer en català… Diguem-ne benavarrès. Si li dic benavarrès, tampoc no fan res, i hi posen pegues. I si li dic català, munten un Cristo. Són la caverna absoluta.
- Neguen el nom a la llengua. Això és més que una anècdota.
- És que no li han posat ni nom. L'avantprojecte diu que a l'Aragó es parla un idioma pirinenc i pre-pirinenc amb les seves modalitats i un aragonès septentrional amb les seves modalitats, que se suposa que és el català. I diu coses tan bèsties com que dues terceres parts d'un ajuntament poden decidir què és allò que es parla en el poble. No hi ha nom, no hi ha projecte curricular, no té cap rigor científic, no es diu quina acreditació ni capacitció ha de tenir el professorat ni tampoc se sap quina acreditació tindrà l'alumnat quan acabi aquestes modalitats. Perquè ara acaben català, i el poden convalidar amb el nivell B. Però a partir d'ara, en comptes de català en direm benavarrès? Com l'homologarem?
- I ara us trobeu amb el problema que els estudiants no podran continuar el català a secundària. Com us vau assabentar que l'institut de Graus deixarà de fer català?
- Ho vam saber a través del centre, perquè va desaparèixer l'optativa de català en les preinscripcions.
- Com pot ser?
- Cada any la direcció provincial d'ensenyament truca per demanar si es vol continuar fent l'optativa de català. El claustre de professors va ratificar que es continués l'ensenyament del català, i la comissió de coordinació pedagògica també. Però el director provincial va cridar el director de l'institut, el va fer anar a Osca i li va dir que res de català, que no s'impartiria. Que com a projecte lingüístic dins de l'organització sí, però com a optativa com fins ara, no.
- Heu parlat amb el director?
- M'hi vaig entrevistar i m'hi va posar traves, dient que havia estat una il·legalitat durant quinze anys. Vaig parlar amb el director provincial, i em va dir el mateix. Veig que el que volen fer és carregar-se'l per raó ideològica principalment i, de manera secundària, per una raó econòmica.
- La direcció de l'institut al·lega motius econòmics.
- Si és per un tema econòmic, li ofereixo al director de corresponsabilitzar-m'hi. I parlaré amb tothom, perquè siguin conscients de la fragilitat en què es troba el català, i perquè no els costi diners; els dies que hagin de fer les dues hores de català els pagaríem el menjador sense problema. I el transport no els costa diners. Només haurien de pagar les quatre hores de la professora de català.
- Quants estudiants de Benavarri demanen de fer català a secundària?
- El 99% dels alumnes del poble. Si l'institut estigués a Benavarri estaria clar: es faria el projecte lingüístic, es faria vehicular i cap problema. Però a Graus, que no és zona d'influència del català, és impossible de fer-ho així. Cal dir que a l'optativa de català la meitat dels inscrits eren de Benavarri i, la resta, de la zona de Graus; també els interessa, perquè van a Lleida, a Barcelona…
- Què hi diuen les associacions de mares i pares i els professors?
- Sé que les AMPEs, en el claustre i en el consell escolar, i alguns professors van dir a la direcció provincial que, ja que era il·legal l'ensenyament de català, dimitís en bloc tot l'equip d'inspecció escolar a Osca, perquè durant quinze anys ha estat informant d'horaris de català i als butlletins hi ha la nota de català, que serveix també per fer un certificat homologat amb el nivell B de la Generalitat. Tot això és il·legal? I fins ara ha funcionat?

dimarts, 3 de juliol del 2012

BARCELONA, POSA´T FATXA ? ON ETS PUIG ?

Ja sabem (i no ho acceptem) que els nostres esportistes no puguin competir internacionalment representant Catalunya, també sabem que "La roja", en Nadal, Gassol, Alonso, etc. són les icones del nacionalisme espanyol i que no és la nostra sel.lecció ni ens representen.

Algú sap perquè la televisió de Catalunya va transmetre "la rua de la roja" de Madrid, va sonar "la voz de su amo"?

Però el que no podem acceptar MAI és que aquests fets esportius siguin l´excusa necessària per omplenar de fatxes Barcelona, Manlleu o Manresa.

Tot el suport a SI, ICV i ERC que demanen la compareixença de Felip Puig. On era ? No hi ha cap control sobre els elements fatxes a Catalunya ? O volen una Barcelona, posa´t fatxa, com deia l´editorial de N.D.

       ICV, SI i ERC porten els ultres de la «Roja» al Parlament

Demanen la compareixença a la comissió d'Interior del conseller Puig i els ecosocialistes presenten una bateria de preguntes sobre els fets

Preocupats. Així s'han quedat els grups parlamentaris d'ICV-EUiA, ERC i el subgrup SI en veure les imatges de les celebracions que els "ultres" van realitzar tant a Barcelona com a Manlleu, Manresa o altres nuclis de Catalunya. Unes imatges que els han mobilitzat per demanar explicacions al Departament d'Interior per tal que el conseller del ram, Felip Puig, comparegui al Parlament per respondre al que consideren "la sensació d'impunitat amb la que actuen els grups ultres a Catalunya"

En aquest sentit, segons ha pogut saber Nació Digital, ICV-EUiA ha presentat una bateria de preguntes per escrit per tal que el conseller Felip Puig les contesti en la comissió d'Interior de la cambra catalana. Del plec presentat, els ecosocialistes volen respostes sobre quin operatiu es va muntar, sobre les investigacions que s'estan portant a terme i quins plans té la conselleria per perseguir aquest tipus d'actuacions. ERC també ha anunciat una iniciativa semblant a través de la portaveu, Anna Simó.

Per la seva banda, SI ha demanat la compareixença del conseller en comissió perquè expliqui la "sensació d 'impunitat d'aquest celebracions i, en canvi, desautoritzin manifestacions independentistes".

 Barcelona, posa't fatxa

L'article 607.2 del Codi Penal obliga a sancionar amb pena de presó d'entre un i dos anys als que "justifiquin (...) o pretenguin la rehabilitació de règims o instituccions" de tipus nazi o feixista. És una norma del 1995, molt tardana respecte a la legislació general de la majoria de les democràcies europees. I, de fet, normalment ni tan sols s'aplica.

Però potser ha arribat el moment d'acabar amb la impunitat. Ahir, aquest reportatge gràfic de Nació Digital -una molt bona feina de Jordi Borràs- va demostrar que nazis, feixistes i falangistes es passegen per Barcelona amb gran tranquil·litat i moltes ganes de gresca. Fins el punt que es permeten apallissar immigrants al bell mig del carrer. Afortunadament, Solidaritat, ERC i Iniciativa han demanat explicacions al Parlament per aquesta curiosa laxitud del Departament d'Interior, tan impetuós amb d'altres col·lectius. El cas és que la plaça d'Espanya es converteix en territori ultra cada cop que els fatxes entren en fase d'excitació. Així que vejam què diu el conseller Puig.

Cal aplicar la llei i això implica investigació i detencions. I em costa d'entendre -sense ironies- com és que no són els diputats de PP i Ciutadans els més interessats en treure del mig tota aquesta púrria feixista que es refugia en una samarreta que ells aprecien.

diumenge, 1 de juliol del 2012

5 NOTICIES I UN OBJECTIU: INDEPENDÈNCIA.

Aquests darrers dies s´han produït noticies políticament importants per aquest país: la majoria social de la independència en les enquestes, la majoria també en els ajuntaments, els percentatges  més baixos de seguiment de la sel.lecció espanyola per "comunitats", l´exclusió de representants electes catalans en els actes "oficials espanyols" i la marxa cap a la Independència.
Dels primers temes ja n´hem parlat, així que aprofitem ara per parlar dels dos darrers. La mateixa setmana un a Girona i l´altre a Lleida.   

El passat divendres, la Policia Espanyola va protagonitzar un acte de menysteniment vers electes polítics catalans (en aquest cas de SI i de la CUP).
Aquesta era la nota que treia una agència de noticies d´àmbit general:

  
El diputat de SI al Parlament Toni Strubell i dos regidors de la CUP a Girona han protestat aquest divendres perquè asseguren que la Casa Reial els ha impedit accedir a la tercera edició del Fòrum Impulsa, que va reunir més de 1.200 persones a Girona.
   Segons relaten els membres de les dues formacions independentistes en sengles comunicats, els cossos de seguretat els han impedit l'accés a l'acte, que presideixen els Prínceps Felipe i Letícia.
   En un comunicat, Strubell ha explicat que un membre del cos de la Policia Nacional adscrit al Servei de Protecció de la Casa Reial li ha prohibit l'accés al recinte malgrat mostrar la seva invitació a l'acte i la seva acreditació de diputat del Parlament.
   Per aquesta raó, el dirigent independentista ja ha enviat una carta a la presidenta de la Cambra catalana, Núria de Gispert, en la qual li demana empara i li sol·licita que presenti una queixa oficial davant de la Casa Reial "pels lamentables fets ocorreguts i que denigren el Parlament".
   També la CUP ha reclamat a l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont (CiU), que l'Ajuntament expressi el seu suport als dos regidors després d'uns fets que han considerat "una discriminació gravíssima i un atac a la llibertat d'expressió".

La Terra Ferma marca el nord (Article de Nació Digital):

Centenars d'independentistes han donat el tret de sortida a una mena de Correllengua polític que vol culminar l'Onze de Setembre amb una gran manifestació a Barcelona

 
Independentistes participant en la Marxa cap a la Independència. Foto: Joan Teixidó i Pau/Instagram.

La simbòlica Marxa cap a la Independència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha començat a caminar. Des de Lleida, capital de la Terra Ferma, centenars d'independentistes han donat el tret de sortida a una mena de Correllengua polític que vol culminar l'Onze de Setembre amb una gran manifestació a Barcelona. La marxa ha recorregut el tram existent entre els Camps Elisis fins i la Seu Vella, on a les 9 del vespre es va donar el tret de sortida oficial a la Marxa, amb les les actuacions d'Al Tall, Bonobos i la participació de Meritxell Gené.

Més de 3.000 persones, segons els organitzadors, han iniciat la Marxa per la Independència, amb l'objectiu d'assolir a curt termini la independència de Catalunya. Així ho ha demanat la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que ha instat el Govern a "apostar clarament per la independència sense entretenir-se amb el pacte fiscal".

L'Assemblea Nacional Catalana està convençuda que la propera celebració de la Diada Nacional de Catalunya "passarà a la història" perquè serà l'inici definitiu "del pas cap a la independència" fent arribar el missatge de la Marxa cap a la Independència a Barcelona. Segons Forcadell, "el poble català s'ha d'aixecar i deixar d'estar ajupit" ara que "ja hi ha una majoria social favorable a la independència".

L'ANC vol empènyer des de la societat civil "que el Govern català faci el possible per aconseguir la independència". "Si el Govern fa el què ha de fer, l'ANC li donarà suport. Si no, haurà d'empènyer", ha dit Forcadell, que ha reclamat a Artur Mas que "es deixi estar de transició nacional i de passos intermedis i faci un pas endavant per l'estat propi sense aturar-se al pacte fiscal". Segons la presidenta de l'ANC "el Govern ha d'entendre que aquest país vol la independència".

A la Seu Vella hi han intervingut Lluís Llach -que ha repetit les paraules de Josep Guardiola sobre llevar-se d'hora-, Meritxell Gené, la periodista Patrícia Gabancho, l'escriptor Josep Vallverdú -que ha defensat el paper de la llengua-, o l'actor Oriol Grau, mentre que l'exentrenador del FC Barcelona Josep Guardiola també s'hi ha adherit , per bé que avui no hi era present perquè es troba fora del país. De la plana política hi ha participat Toni Strubell, de Solidaritat Catalana, i Joan Tardà, d'Esquerra Republicana de Catalunya. Al final de l'acte els Torraires de Montblanc han aixecat un pilar de tres als peus de la Seu Vella.

El full de ruta

El moviment es marca com a objectiu després de la Marxa per la Independència, la convocatòria d'un referèndum sobre la independència a nivell municipal el 2013, als gairebé 400 municipis que s'han adherit a l'Associació de Municipis per la Independència. Segons Forcadell, un referèndum "tindria èxit sobretot després dels resultats de l'última enquesta que ha marcat la gran majoria social a favor de la independència, que creixeria si el Govern ajudés".

Durant els discursos i la lectura del manifest, s'ha parlat del full de ruta de la independència, que passaria per convocar, l'any vinent, eleccions anticipades al Parlament de Catalunya amb la independència com a principal tema de debat. En cas d'assoliment una nova majoria al parlament a favor de la independència, un resultat del sí en una consulta municipal portaria al mateix Parlament a proclamar l'estat propi.

"Un punt de no retorn"

Des d'avui fins l'Onze de Setembre, i pràcticament cada dia, centenars de pobles d'arreu del Principat i la Catalunya Nord organitzaran actes a favor de la independència.

L'ANC assegura que la Marxa "marcarà un punt de no retorn: no volem seguir commemorant derrotes, ens hem posat en marxa per celebrar ben aviat el dia de la Independència", i la veu com una eina "clau per fer arribar el nostre missatge a tots els racons del país, amb centenars d’actes arreu del territori".

Els centenars de manifestants han omplert Lleida d'estelades. Foto: @ANC_Reus