dilluns, 29 de gener del 2018

ESTAT DE SETGE: POLICIAC, JUDICIAL I POLÍTIC.

Avui el Pere Martí, comentava a Vilaweb:

TEMA DEL DIA
L’enterrament de Montesquieu. El debat d’investidura de Carles Puigdemont es farà sota un triple estat de setge: policíac, judicial i polític. El president ha mantingut la pressió fins al darrer minut amb la seva possible presència a l’hemicicle i l’estat espanyol ha provat d’impedir-ho amb tots els mitjans. Amb un desplegament de policia sense precedents, que ha vorejat el ridícul, el govern de Mariano Rajoy ha enterrat definitivament la divisió de poders de Montesquieu per vetar el candidat de la majoria independentista, menystenint el resultat de les eleccions del 21-D, com ha denunciat el futbolista del Barça Gerard Piqué.
Les trucades que es van fer dissabte des de la Moncloa, amb Rajoy al capdavant, a membres del Tribunal Constitucional espanyol demostren la desesperació del govern espanyol, que després del revés del Consell d’Estat no volia més sorpreses. Tot i les trucades, va aconseguir només part d’allò que demanava, al preu de fracturar el TC. Una intromissió que en un país normal portaria alguna dimissió immediata, però que a curt termini no n’hi haurà cap, perquè a Espanya hi ha un gran consens polític sobre què es fa contra Catalunya: s’aplica la raó d’estat per damunt de la democràcia i s’està disposat a pagar-ne el preu. Ho va explicar molt bé Alfredo Pérez Rubalcaba quan va dir fa uns dies: ‘L’estat pagarà un preu per fer això que fa, però està disposat a pagar-lo.’ No ho va dir com a crítica, sinó com a descripció, perquè en això PP, PSOE i Cs van a l’una.

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha mantingut el ple, sense fer cas dels advertiments del Constitucional i fins i tot les amenaces d’un dirigent del PP –que li ha recordat que té fills–, fetes off the record després de la conferència de premsa de Pablo Casado. L’independentisme manté la majoria absoluta gràcies al fet que han renunciat a l’escó tres consellers dels quatre que hi ha exiliats a Bèlgica: Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Però caldrà veure si amb aquesta majoria n’hi haurà prou per a fer efectiu el mandat electoral del 21 de desembre o demà sortiran nous entrebancs per a impedir-ho.